03-03-11

OMBUDSPRAAT

'Welkom Dizzyme', zegt skynetblogs als ik op het puntje sta om een nieuwe post uit mijn duim te zuigen. Gelukkig maar, ik ben welkom! Tuurlijk zaag ik! Tuurlijk boom ik door. Maar wat wil je, als het vechten tegen de bierkaai blijft. Dus ik ga nog eens een stukske zagen. Voor de 100 000 ste keer een zaagske spannen over hetzelfde. Wie niet akkoord is legt er zijn kop maar bij neer.

Ik kreeg namelijk 'feedback' van de ombudsdienst van het ziekenhuis dat me 14 jaar aan het lijntje hield, en dat vandaag ondanks het feit dat we intussen al 17 jaar verder staan, ook nog met anderen doet. En dat is geen duimzuigerij, maar de trieste waarheid.

Hun antwoord bespaar ik jullie ... Ondanks de ongelooflijk behulpzame ombudsvrouw kan je toch zo raden wat zo'n ziekenhuis antwoordt. Je dacht toch niet dat zo'n dienst er daadwerkelijk is om een mens te helpen? Neenee, het is een marketingtool. Zoiets om het imago van het ziekenhuis tegen mogelijk ambetante madammen (als ik) te beschermen. En ondertussen kan jij er je furie kwijt. Soit.  Na al het gezever weg en weer heb ik ze dit nog laten weten:

 Beste ombudsvrouw,

"Ik snap wel dat het te moeilijk ligt om als arts open te staan voor handjes schudden met een louter ervaringsdeskundige, en wat die hen dan wel zou kunnen bijbrengen. Eerlijk? Veel. Maar het is de wereld op zijn kop en het raakt hun ego, uiteraard. Maar in het belang van de patiënt hoop ik althans dat die dokters zich dan wel  eens spontaan zullen informeren bij hun collega’s: hoe die hun patiënten dan wel hebben geholpen … en of ze misschien iets van elkaar kunnen opsteken. Want ook al blijft men afstandelijk 'blij zijn voor mij dat ik geholpen werd' en zeggen 'dat de medische wereld elke dag vooruitgang boekt', ik blijf mijn wenkbrauwen fronsen bij het horen van nog steeds dezelfde herkenbare verhalen, nu, 17 jaar verder. Nog zo’n mooi voorbeeld is de vrij simpele uitleg die de dokter in ‘Ook getest op mensen’ aan Marcel Vanthilt gaf, en waar iedereen zo naar googelt, omdat de man toch op TV komt en ‘het dus wel zal weten’: weer 1 miljoen kijkers op het verkeerde been gezet... Laat ik het zo stellen: uw dokters kregen geen klacht, maar een cadeau in de schoot geworpen. Aan hen om het te aanvaarden en minstens in te kijken. Meer kan ik niet meer doen."

Ach, ik lig al lang in de prullemand.
Zal het ooit veranderen? 

We blijven zagen.

 

16:10 Gepost door dizzyme | Permalink | Commentaren (1) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print

Commentaren

Mja, ik snap je frustratie zenne!
Hopelijks hielp het een klein beetje om het van je af te schrijven!
groetjes
Christa

Gepost door: christa | 14-03-11

De commentaren zijn gesloten.