28-10-10

EINDELIJK VERTELT ZE NOG ES IETS ...

Je hebt het wel gemerkt.

Al een hele tijd geen enkele medische post meer op deze blog.

Waarom?

 

Omdat het boek Dizzy me er eindelijk is.

Alle medische informatie in het boek Dizzy me komt uit wetenschappelijke publicaties.  

Wat is het verschil met bijvoorbeeld teksten die men op het internet vindt?

Het codewoord is peer review.

 

Laat ik het even door Floris zelf nader verklaren:

 

“Wanneer onderzoekers een bepaalde ontdekking hebben gedaan, dan volstaat het niet dat die onderzoekers dat opschrijven en publiceren in een of ander vakblad. Het proces is veel complexer dan dat. Na het opzetten van een studieprotocol, dat door een ethische commissie moet worden goedgekeurd, gebeuren er nauwkeurige studies, waarbij testen worden uitgevoerd bij een groot aantal mensen of proefdieren.

De resultaten daarvan worden statistisch geanalyseerd en de conclusies verder onderzocht. Alle verkregen resultaten en analyses worden vervolgens door de onderzoekers opgetekend in een manuscript. Dat manuscript wordt opgestuurd naar de uitgever van een wetenschappelijk vakblad, die het manuscript doorstuurt naar twee tot vijf internationale experts in hetzelfde onderzoeksdomein. Die zogenoemde reviewers of experts bestuderen het ingestuurde manuscript grondig en verifiëren of er geen fouten werden gemaakt, hetzij denkfouten (hypotheses die niet helemaal correct zijn), hetzij methodologische fouten (verkeerde analysetechnieken of statistische methoden), hetzij interpretatiefouten (bv. te weinig onderzochte gevallen om te kunnen veralgemenen) enz.

Vervolgens sturen de verschillende experts hun lijst met commentaar en kritiek terug naar de uitgever, die hem doorstuurt naar de onderzoekers. Zo blijven de reviewers anoniem voor de onderzoekers. Die passen dan hun manuscript aan, verduidelijken het nodige, doen desnoods nieuwe experimenten, heranalyseren de gegevens enzovoorts om zo tot een beter manuscript te komen. Die verbeterde versie wordt dan opnieuw opgestuurd naar de uitgever van het vakblad, die ze nogmaals doorstuurt naar de experts. Na enkele keren dat proces doorlopen te hebben – en dat kan meerdere maanden duren – krijgt de uitgever uiteindelijk van de reviewers de goedkeuring om het manuscript te publiceren.

Dat systeem van peer review – een peer is een gelijke – is wellicht de enige wijze om onjuistheden in wetenschappelijke publicaties zo veel mogelijk te beperken. Wetenschappelijk onderzoek bouwt immers steeds voort op onderzoek dat reeds gepubliceerd is, en indien dat foutief zou zijn, zou dat een neerwaartse spiraal van kennis betekenen. Informatie die op het internet geplaatst wordt, is niet onderhevig aan peer review, wat maakt dat onjuiste informatie niet onderschept wordt. Wanneer alle beweringen en uitspraken echter worden ondersteund door wetenschappelijke publicaties in de bronvermelding, dan wordt de informatie al een stuk betrouwbaarder.”

 

Daarom dus. Het staat nu allemaal in dat boek. Volledig. Gevalideerd. Laat het ons daar nu maar bij houden. Nieuwe zaken posten betekent ook een kans om nieuwe onjuistheden de wereld in te sturen. Zoals dat wel vaker op internet gebeurt – en  ook ik heb er me wel eens schuldig aan gemaakt, ook al ging het om details, maar toch …

 

En na twee jaar mag ik er wel mee stoppen. Maar een ding beloof ik plechtig: dat ik de blog nooit zal deleten. Want wie beseft nu beter dan ik dat mensen met mijn kwaal het internet afschuimen naar houvast, als ze elders de info of steun niet vinden?

 

Dizzy me kwam de laatste weken trouwens al goed in de kijker. Op Editiepajot, in Het Laatste Nieuws, op Radio 2, en er volgt waarschijnlijk nog het een en het ander. Daar was het hem allemaal om te doen: aandacht vragen voor de kwaal. Opdat niemand nog 15 jaar moet zoeken. En opdat elke dokter zijn medische bagage omtrent ons evenwichtssysteem nog eens van onder het stof zou halen.

Of het boek leest. Waarom niet?

 

Dizzy me. Leven met evenwichtsstoornissen.

384 blz. 24.50 euro

ASP editions: check deze link

ISBN 9789054878018

 

Signeersessie op de boekenbeurs zondag 31/10 van 15.00 tot 18.00

 

Voilà, na 15 jaar afzien, heb ik dit kleine succes allemaal te danken aan mijn coauteur Floris Wuyts, die me 200% heeft gesteund. Dank ook aan alle andere artsen, onderzoekers en paramedici die mee geschreven hebben aan dit lijvig boek.

 

Tania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:39 Gepost door dizzyme | Permalink | Commentaren (1) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print

Commentaren

Hallo Tania,

Dit weekend de signeersessie van je boek Dizzy me.
Ik kijk er naar uit om zondag naar Antwerpen te komen.
Je hebt het super gedaan; ik heb via de link al veel gelezen.
Fijn dat er met jou boek eindelijk duidelijk gaat worden wat er met je gebeurd als je BPPD aanvallen hebt.
Een mens kan niet leven zonder evenwicht.
Daar weten wij als ex-BPPD patienten alles van.
Ik laat het mijn arts zien; in de hoop dat hij erover na gaat denken en zich er meer in gaat verdiepen.
Een goede voorbereiding voor as zondag.
Ik zie je.

Groetjes Petra.

Gepost door: Petra | 30-10-10

De commentaren zijn gesloten.