12-02-10

LABYRINTHITIS OF NEURITIS VESTIBULARIS?

"Brave ziel" deel 2,
vandaag is 't voor mij weer een makkelijke copy-paste Lachen

Wat is Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis?

         Labyrintithtis is een ontsteking van het labyrint in het binnenoor

         Neuritis Vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw.  Deze zenuw komt uit het binnenoor en stuurt boodschappen van de semicirculaire kanalen naar de hersenen. 

Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis hebben gelijkaardige oorzaken en symptomen.  Het is vaak onmogelijk te bepalen of men één, meerdere of verschillende van deze symptomen heeft (Indien – naast de andere hieronder vermelde symptomen - het gehoor echter aangetast is, zal het eerder om labyrinthtis dan om Neuritis Vestibularis gaan, omdat het labyrint in het slakkenhuis ontstoken kan zijn, met een verminderd gehoor tot gevolg).

 

Wat zijn de oorzaken van Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis?

Virale infectie

Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis worden meestal veroorzaakt door een virale infectie, de zogenaamde virale Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis.  Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende soorten virussen.  De infectie kan tegelijk met, of net na een andere virale ziekte optreden, zoals keelpijn, klierkoorts, griep of een verkoudheid.  Ook het Herpes Simplex-virus kan een oorzaak zijn.  Soms is men zich niet bewust van enige andere virale infectie en ontwikkelt men enkel de symptomen van Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis.

Andere oorzaken

Andere oorzaken komen zelden voor.  Strict genomen staat ‘itis’ op het einde van een woord voor ontsteking.  De termen Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis worden echter ook gebruikt voor schade aan of een ontsteking van het labyrint of de vestibulaire zenuw, wat verschillende oorzaken kan hebben.  De volgende aandoeningen bijvoorbeeld hebben ieder andere symptomen en problemen, maar ze kunnen ook leiden tot Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis als complicatie:

      Bacteriële infectie in het middenoor.  De meeste oorinfecties verspreiden zich niet in het middenoor, maar Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis zijn ongewone complicaties veroorzaakt door een middenoorinfectie.

      Meningitis.  De infectie kan zich uitbreiden van de hersenen naar het middenoor.

      Wonden aan het oor

      Allergieën

      Tumoren

      Ongewone bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen

Wat zij de symptomen van Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis?

Vertigo

Het belangrijkste symptoom is vertigo.  Vertigo betekent duizeligheid waarbij men een gevoel van draaierigheid heeft.  Bij vertigo voelt het alsof de wereld rondom je draait en men voelt zich heel wankel.  Men voelt zich vaak misselijk en vertoont braakneigingen.  Indien dit alles veroorzaakt wordt door een virale infectie (zoals meestal het geval is), leidt het vaak vrij snel tot vertigo.

De eerste dagen kan vertigo zeer intens en acuut zijn en blijft men best in bed tot de symptomen afgezwakt zijn.  De vertigo zal minder intens zijn indien men neerligt en verergert wanneer men rechtop zit, het hoofd beweegt of rondwandelt.  De mildere vormen van vertigo zijn minder intensief, alhoewel men zich wankel voelt wanneer men beweegt of rondloopt.

Vertigo wordt veroorzaakt doordat het ontstoken of beschadigd labyrint of de vestibulaire zenuw tegenstrijdige signalen uitzendt naar de hersenen, in vergelijking met een gezond oor.  De hersenen raken verward wat de houding van het hoofd betreft en ‘reageren’ met vertigo.

Andere symptomen

Andere symptomen zijn:

      Mild gehoorverlies aan de kant van de aandoening, in geval van labyrinthitis

      Nystagmus.  Dit zijn ritmische snelle roterende oogbewegingen, waarvan men zich vaak niet bewust is.  Een dokter zal dit echter steeds onderzoeken aangezien het vaak voorkomt (Nystagmus kan worden veroorzaakt door Labyrinthitis en Neuritis Vestibularis.  Er zijn ook andere oorzaken).

      Andere symtomen van een virus, zoals keelpijn, griepsymptomen of een verkoudheid.

      Oorpijn, alhoewel dit gewoonlijk niet voorkomt bij virale Labyrinthitis en virale Neuritis Vestibularis.  Oorpijn kan hier wijzen op een bacteriële middenoorinfectie die zich heeft uitgebreid tot het binnenoor.

De symptomen van virale Labyrinthitis of virale Neuritis Vestibularis kunnen een paar dagen tot enkele weken aanhouden.  Vaak zijn de symptomen gedurende 2 tot 3 weken acuut aanwezig om dan op enkele dagen tijd geleidelijk af te nemen.  Gedurende 2 of 3 maanden voor de symptomen verdwijnen kan er nog een lichte duizeligheid optreden.  In een aantal beperkte gevallen kunnen de symptomen enkele jaren aanhouden.  In deze gevallen zal de virale infectie verdwenen zijn, maar door de ontsteking en schade veroorzaakt door de infectie kunnen de symptomen aanhouden.

Zijn er bepaalde onderzoeken noodzakelijk?

Indien je met een ‘typische’ Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis ten gevolge van een virale infectie te maken krijgt, zal je dokter de juiste diagnose kunnen stellen op basis van je symptomen en het onderzoek.  Gewoonlijk zijn bijkomende onderzoeken niet nodig of gewenst.

Je kan echter gevraagd worden om bepaalde onderzoeken te ondergaan, zoals een scan, gehoortesten, evenwichtstesten, enz., indien je symptomen vertoont, die op iets anders dan een virale infectie wijzen of indien de symptomen na 3 of 4 weken niet verdwijnen.

 

Hoe verloopt de behandeling van Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis?

 Behandeling indien een virale infectie de oorzaak is

 Geen enkele behandeling zal de symptomen volledig wegnemen – vooral het belangrijkste symptoom van vertigo.  Je zal eenvoudigweg moeten aanvaarden dat je duizelig bent en het bed houden tot de virale infectie uitgewerkt is en de ergste symptomen afnemen.

Een dokter kan een geneesmiddel tegen misselijkheid voorschrijven indien je braakneigingen hebt.  Sommige medicijnen helpen ook om de zenuwboodschappen vanuit het binnenoor te verminderen en doen de vertigo afnemen.  Bijvoorbeeld prochloperazine.  Soms is iemand zo uitgedroogd door het braken ten gevolge van de vertigo dat hospitalisatie nodig is voor een ‘drip’ tot het braken stopt.

Sommige dokters schrijven een korte behandeling met steroïdetabletten voor.  Hierdoor zou de ontsteking sneller verdwijnen.  Het is niet duidelijk of deze behandeling doeltreffend is.

Indien de symptomen na enkele weken niet verdwijnen kan je doorverwezen worden naar een oorspecialist die de volgende behandeling kan aanbevelen: Vestibulaire Rehabilitatie Therapie (VRT).  Bij deze therapie worden lichaams- en bezigheidstherapietechnieken ter behandeling van vertigo en evenwichtsstoornissen gebruikt.

Behandeling van andere oorzaken

De behandeling van andere, minder courante oorzaken hangt af van de oorzaak.  Uw dokter zal u hier adviseren.  Bijvoorbeeld, in geval van een middenoorinfectie zal hij antibiotica voorschrijven.

Wat is de prognose (resultaat)?

Bij een aanval van Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis kan men zich heel ziek voelen en het bed moeten houden.  In de meeste gevallen is er echter sprake van een virale infectie die gewoonlijk verdwijnt.  Daarom verdwijnen de symptomen in de meeste gevallen volledig alhoewel dit enkele weken kan duren.  Sommige gevallen zijn milder van aard waarbij men zich wat duizelig voelt gedurende een korte periode.

In een beperkt aantal gevallen kunnen de symptomen die gepaard gaan met Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis gedurende maanden of zelfs jaren aanhouden.  Er zijn daarenboven ernstigere gevallen van Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis, maar deze komen veel minder vaak voor.  Contacteer daarom steeds een dokter indien je toestand niet verbetert of indien er andere symptomen optreden.

Wie deze vertaling in twijfel zou durven trekken, check deze link.

Corrigeer me of vul me gerust aan mocht je dat nodig vinden.
Heeft deze info je geholpen?
Help deze verspreiden via 
deze én deze internetgroepen!

 

 

 

08:30 Gepost door dizzyme in gezondheid | Permalink | Commentaren (9) | Tags: informatie, duizeligheid, evenwichtstoornis, labyrinthitis, neuritis vestibularis | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print

Commentaren

Dank voor uw vertaling. Geeft zondermeer steun in dit doolhof van mogelijke oorzaken en behandelmethoden. Ben gister begonnen met Vertigoheel. Lijkt nu dat ik hierop sterk reageer. Mijn vertigo's duren nu veel langer dan normaal.

Gepost door: Anjo Lodewijks | 24-11-10

bedankt voor dit zinvol artikel. zelf heb ik twee maanden terug mijn 1e uitval van mijn evenwichtsorgaan gehad. een week geleden plotseling weer uitval, ging binnen een paar dagen snel beter maar vervolgens na 3 dagen kreeg ik de duizeligheid helemaal terug. het orgaan prikkelen is een goede methode voor herstel, zoals wandelen en dan veel rondkijken met een draaiend hoofd. is niet altijd plezierig maar er zit bij mij dan wel schot in het herstel. nu nog steeds een klein beetje duizelig dus ben vandaag begonnen met voorzichtig weer een beetje hardlopen. dat heeft me nl de 1e keer goed geholpen.

Gepost door: jan de leeuw | 22-01-12

Voilà zo is het Jan. Hoe meer je beweegt hoe sneller je herstelt (terwijl je op het gevoel je net kalm zou willen houden uit angst). Na een tijd gaan de andere zintuigen ook voor een stuk compenseren. Het is een ongelooflijk slim systeem.

Het is wel zo dat zo'n virus kan resulteren in BPPV. Bij mij vermoedt men dat dit de oorzaak is geweest (maar de eerste keer wist men dat toen niet). In het geval je vaak hervalt kan het zijn dat je dus qua genezing verder die BPPV piste moet volgen (1 bevrijdingsmanoeuvers (de meesten zijn hiermee geholpen) en oefeningen en indien dat allemaal niet helpt of men te veel hervalt de stap verder zoals bij mij).

Gepost door: Tania | 22-01-12

Dit artikel alsmede de reactie hierop was leerzaam voor mij 10 jaar geleden kon ik mijn hoofd niet eens recht op houden het hing gewoon op mn schouder , het heeft lang geduurd voor ik weer auto kon rijden en nog maanden daarna hoorde ik geluiden van links terwijl ze van rechts kwamen ( ik was blij dat de trambestuurder me des tijds zag pffffff ) 4 jaar geleden kreeg ik het bij een griepje weer maar in mindere maten en heden soms bij het opstaan even duizelig of zo'n hele korte flits net of iemand met zn vinger je hersens aan raakt. maar daar kan ik mee leven . ik lees hier dat goed en veel bewegen oke is . ik ben gewaarshuwd :-) ik dank U allen

Gepost door: davinci | 09-07-12

Dit artikel alsmede de reactie hierop was leerzaam voor mij 10 jaar geleden kon ik mijn hoofd niet eens recht op houden het hing gewoon op mn schouder , het heeft lang geduurd voor ik weer auto kon rijden en nog maanden daarna hoorde ik geluiden van links terwijl ze van rechts kwamen ( ik was blij dat de trambestuurder me des tijds zag pffffff ) 4 jaar geleden kreeg ik het bij een griepje weer maar in mindere maten en heden soms bij het opstaan even duizelig of zo'n hele korte flits net of iemand met zn vinger je hersens aan raakt. maar daar kan ik mee leven . ik lees hier dat goed en veel bewegen oke is . ik ben gewaarshuwd :-) ik dank U allen

Gepost door: davinci | 09-07-12

Ik ben 7 jr geleden getroffen door neuritis vestibularis tgv virus en was binnen 5 minuten 100% doof aan een kant. Ondanks prednison (weliswaar pas na 2 dagen) in hoge dosering is mijn gehoorzenuw niet meer hersteld. Onderzoek wees uit dat hij helemaal dood was. De evenwichtsstoornissen duurden wel een half jaar en pas na een jaar voelde ik me weer een beetje normaal. De tinitus is is in de loop van de jaren minder geworden maar heb nog steeds een constante suis. Ik heb leren leven met mijn doofheid maar drukke omgevingen blijven heel erg vervelend en vermoeiend.

Gepost door: yolanda | 18-07-12

2 weken geleden is mijn schoonmoeder getroffen door neuritis vestibularis, met bijkomende hevige hoofdpijn.
Ze kreeg alleen paracetamol voor dr hoofdpijn en verder niks. Ook niets van haar eigen medicijnen.
De hoofdpijn werd langzamerhand minder en op zaterdag baalde ze dat ze het hele weekend nog moest blijven.
Van zaterdag op zondagnacht is ze overleden.

Denk niet dat neuritis vestibularis onschuldig is! Vaak gaat het goed, maar het kan ook goed fout gaan op het moment dat je denkt dat het over gaat.

Gepost door: joanne | 23-11-12

December 2013 werd ik plotseling duizelig. Dit bleef ong.14 dagen aanhouden. Toen onze dochter vertelde dat ze ook wel eens last had van BPPD. Dus de handeling hiervoor uitgevoerd. En het ging zowaar over. 1 dag en toen was het weer terug. Wat ik ook deed, het bleef constant. De keel/neus/oorarts dacht steeds aan BPPD en om de 3 weken deed hij de handeling die hierbij hoorde. Er veranderde niets. Ik heb gevraagd om een verwijzing naar het duizeligheidscentrum in Apeldoorn. Na een aantal testen ging men eindelijk geloven dat het geen BPPD meer was, maar dat het werkelijk constante duizeligheid was. Er is toen geconstateerd van 35 % beschadiging van de linker gehoorzenuw. Ik moet nu allerlei oefeningen doen, voor compensatie, zodat het beter zal gaan worden. Helaas is het nog steeds flink aanwezig. Misschien moet ik de raad van bovenstaande mensen maar eens opvolgen en gaan wandelen met een steeds draaiend hoofd.
Ik hoop dat er nog eens wat gaat veranderen. Bij iemand in een auto zitten is ook heel vervelend. Het is dan net of alles in je hoofd gaat bewegen.
Boven de 80 km per uur wordt het helemaal erg.
Ik hoop echt op ooit een verbetering.

Gepost door: Margaretha | 20-02-15

Margaretha,

Ik heb mijn actieterrein van deze blog verlegd naar https://m.facebook.com/Dizzy.me.II
Je vindt me daar!

Gepost door: DizzyMe | 20-02-15

De commentaren zijn gesloten.