12-02-10

DIZZY DOOR GESPANNEN NEK?

Met sjaaltje en warm kersenpitje rond mijn spieren-in-de-knoop-nek, wil ik dit nog effe kwijt voor het WE begint:

Speelt je sternocleidomastoideus je parten? Veroorzaken gespannen nekspieren  duizeligheid? Of gewoon andere pijn (en aangezichtspijn-) klachten? Spierverhardingen, aangepakt met dry needling, gevolgd door een warmtepakket en een warm dekentje. Yes! Het kan heel wat verlichting brengen. En als je dan nog even de kouwe douche van de cold spray kan verbijten om af te sluiten met een stretching van je spieren... dan zindert het nog uren na ...

Deze behandeling mag je bijvoorbeeld verwachten van een manuele therapeut:

Wat is Dry Needling

   

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houding- en bewegingsapparaat. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.
Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is geen ’energie’ behandeling en is niet te vergelijken met acupunctuur.

Wat is een spierverharding en wat voel je?


Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door jou herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden waarom je de pijn op een andere plaats voelt dan waar je therapeut de oorzaak van deze pijn vaststelt.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • verminderde spierkracht in de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe kunnen ze ontstaan?


 • acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • langdurig overbelasting van bijvoorbeeld arm/nek en of schouder KANS (klachten aan arm nek of schouder) voorheen RSI
 • overbelasting bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
 • na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
 • psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
 • chronische infecties en allergieën
 • dragen van strakke kleding of riem, dragen van een rugzak

Wat doet de fysiotherapeut eerst?


De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen je klachten in kaart te brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?


De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. Dry Needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom. U krijgt na de behandelingen oefeningen voor thuis om de mobiliteit te onderhouden.

Hoe voelt het aan?


Het inbrengen van het naaldje voel je niet (allez ja... niet 100 % mee eens, toch een beetje laat ons zeggen). Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat je wat gaat transpireren en dat je je even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Bron

Via mijn link onder "hulpmiddeltjes" in mijn rechter kolom lees je iets meer over manuele therapie.

Corrigeer me of vul me gerust aan mocht je dat nodig vinden.
Heeft deze info je geholpen?
Help deze verspreiden via 
deze én deze internetgroepen!

Commentaren

Hoi, bijzonder interessant, wou ik even wijzen dat bij nekspanningen het bijzonder belangrijk is dat het hoofd juist op de wervelkolom staat, maw recht op de c.v. (columna vertebralis). Het is genoeg om je hoofd zo sterk mogelijk achterwaarts te trekken met de nekspieren en dan het hoofd even naar onder te buigen, zo wordt je vaak nog enkele centimeters groter. Als je het in de spiegel doet valt het erg op dat je effectief groeit ... bij wijze van spreken dan.
Groetjes, Erwin

Gepost door: Erwin | 12-02-10

De commentaren zijn gesloten.